vrijdag 29 augustus 2014

Je telefoon minimaliseren

Ik geef het toe. Ik ben hartstikke verslaafd! Hoewel ik ontzettend van mijn Iphone houd, ik het geweldig handig vind, blijft het een feit dat de telefoon mij meer in zijn macht heeft dan andersom. Het begint al tijdens het wakker worden en het eindigt pas als ik mijn ogen 's avonds weer dicht doe.

De hele dag door check ik mijn mail (ook van mijn werk), mijn Facebook, Twitter en natuurlijk de gezellige whats-appjes. Ik wil het niet, maar ik doe het toch. Het is een verslaving.
Ik kan niet meer rustig aan tafel thee drinken, op het toiletzitten of op de bus wachten en gewoon niets doen, mijn hersens even met rust laten. Nee, die stomme en o zo geweldige telefoon heeft mij in zijn macht.

Dat moet anders. Want je hersens hebben rust nodig. Je hersens moeten soms even prikkelloos zijn. Je kunt ze wel jarenlang aan prikkels blootstellen, maar daarna??? Een nieuw ziektebeeld?

Hoewel ik apps die ik niet veel gebruik al verwijderd heb, alles netjes in mapjes heb, meldingen uit heb en het geluid ook, blijf het een afleiding.

- Veel mensen slapen er slechter door.
- Je kunt je veel slechter concentreren met wat je aan het doen bent, omdat je steeds wordt afgeleid.
- Je hebt altijd die straling bij je.
- Het neemt veel tijd in beslag.
- Je bent niet echt mindful bezig. (zie ook het filmpje hier onder aan het artikel)

Natuurlijk heeft een telefoon ook ontzettend veel voordelen. Het draait zoals altijd om balans.

Vorig jaar heb ik de Facebook-app al eens van mijn telefoon verwijderd, maar toen ging ik gewoon via het internet Facebook op. Naar aanleiding van Jelle zijn artikel, ga ik vandaag mijn Facebook-app weer verwijderen. En dan nu maar hopen dat deze verslaafde het gaat vol houden.

Meer maatregelen die ik ga nemen:
- onder het eten geen Iphone aan tafel (laten we onze dochter het goede voorbeeld geven)
- 's avonds in bed geen telefoon aan (eindelijk weer tijd om mijn boeken te lezen)
- eens wat vaker mijn telefoon op vliegtuigstand zetten (als ik op visite ga bijvoorbeeld)
- mijn telefoon ook eens thuislaten (tijdens een wandeling met mijn dochter)

- me inschrijven voor deze gratis cursus in september over hoe je optimaal van je smartphone gebruik kunt maken (inclusief tijd zonder onze Iphone...)

Want zeg nou zelf, we leven toch niet via onze telefoon?

Hoe verslaafd ben jij?


2 opmerkingen:

  1. Oh, heel verslaafd en ik heb ook heel wat apps af mijn foon gegooid die ik teveel gebruikte. Als het *pling* zegt, moest het eraf. Maar die facebookapp kan ik zelfs niet meer verwijderen. Toch maar eens fabrieksinstellingen gebruiken geloof ik!

    BeantwoordenVerwijderen